Gondozás:

 

    Ellentétben a közhiedelemmel a kaktuszok is igénylik a gondoskodást sőt a hozzáértő ápolást gazdag virágzással hálálják meg!

    A kaktuszok gondozásának, nevelésének mozzanatait főként saját tapasztalataim és módszereim alapján szeretném leírni.

    A kaktuszok fejlődése a tavasz kezdetével indul. Én télen meglehetősen fényszegény viszonyok között teleltetek ezért a telelőből történő kihordás után erősen árnyékolom a növényeimet a napégés elkerülése érdekében. Az árnyékolást fokozatosan szüntetem meg 2-3 hét alatt. Az első locsolást és kártevők elleni védekezést ekkor ejtem meg.

    Általában felülről locsolok eső- vagy kútvízzel úgy, hogy a növények talaja jól átnedvesedjen. A következő locsolással megvárom, hogy teljesen kiszáradjon a növények talaja. Az öntözések gyakoriságát az ősz közeledtével csökkentem és szeptemberben be is szüntetem. Innentől kezdve a növényeim a következő tavaszig nem kapnak vizet. A teleltetőbe vonuláskor az ültetőközeg már teljesen száraz kell, hogy legyen!

    Télen a spájzban és a garázsomban teleltetek. Lényeges, hogy a telelési hőmérséklet kb 5-12 fok között legyen. Ekkor a növények nyugalomban vannak, nem fejlődnek, ezért elégséges nekik ez a hőmérséklet. Ha ilyen körülmények között vizet adunk növényeinknek könnyen elveszíthetik gyökerüket vagy elpusztulhatnak.

 

Külön szeretnék még kitérni a kaktuszok talajára és átültetésére:

    A kaktuszok egészséges fejlődésének és megtartásának elengedhetetlen feltétele a megfelelő ültetőközeg használata. A pozsgás növények általában jól érzik magukat semleges kémhatású, jó vízáteresztő talajban.

Én kétféle talajkeveréket használok, figyelembe véve, hogy a dél-amerikai kaktuszok savanyú talajon élnek az észak-amerikai, illetve mexikói fajok viszont főként meszes alapkőzeten.

Lássuk a kétféle keverék összetételét:

-dél-amerikai kaktuszok talaja: 50% jó minőségű, "B" típusú virágfölhöz keverek 25% zeolitot és 25% folyami homokot/sódert

-észak-amerikai kaktuszok talaja: 50% jó minőségű, "B" típusú virágfölhöz keverek 20% mészkőzúzalékot, 10% zeolitot és 20% folyami homokot/sódert

    A mészkőzúzalék és a sóder szemcsenagyságát úgy választom meg, hogy kényelmes legyen vele dolgozni.

Ezek a keverékek jó vízáteresztőek és megfelelő mennyiségű tápanyagot tartalmaznak.

    A talaj takarásához a növény élőhelyétől függően különböző ásványokat használok (sóder/zeolit/mészkő). Sokan nem szeretik a növények körül a talajt takarni, mert nehezebben szárad ki. Viszont előnyei is vannak. Felülről történő locsoláskor például a talaj nem csapódik fel a növényekre, ritkábban kell öntözni valamint én esztétikai okokból is használom a takarást.

    Az átültetés több okból is időszerűvé válhat. Például ha a növény kinőtte az ültetőedényt, elhasználódott a talaja vagy elégtelen a növény fejlődése. Az átültetéseket tavaszra és nyárra időzítem. Ősszel és télen nem ültetek! Mindig műanyag ültetőedényt választok. Átültetéskor megpróbálok minél több földet leszedni a gyökerekről, ha kell akkor a gyökereket is megkurtítom, megritkítom. Ebben az esetben a növényt csak a sebek beszáradása után ültetem el. Átültetés után pár napig még nem locsolom meg a növényt, hogy az ültetéskor esetlegesen keletkezett sérüléseknél nehogy berothadjon a növény.

 

Sikeres növénynevelést kívánok!