Bemutatkozás

 

    Végzős elemi iskolásként szerettem bele a kaktuszokba. A családomnak mindig is volt pár cserép kaktusza, de azon a nyáron egy Echinopsis eyriesii csodálatosan virágzott. Nagymamámnak megvolt Szűcs Lajos "Kaktuszok, pozsgás növények" című könyve és gondoltam utána nézek, miért virágzik most ilyen szépen ez a kaktusz ellentétben a korábbi évekkel. A könyvet olvasgatva teljesen magával ragadott a pozsgások életmódja. Elhatároztam, hogy gyűjteni fogom őket. Eleinte nehéz volt új fajokkal gazdagítani a gyűjteményt. Néha-néha a virágpiacokon elcsípett árusoktól lehetett pár fajt beszerezni, vagy a virágboltok tőzegbe ültetett, szalmavirágos növényei közül lehetett válogatni.

    Később megismerve a közeli gyűjtőtársakat újabb növényekkel sikerült bővíteni a gyűjteményt. Tagja lettem a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének és a Magyar Pozsgásgyűjtők Közhasznú Egyesületének. Ezen egyesületek révén már mag- és növénylisták kínálatát tudtam böngészni. Megismerkedtem a magvetés rejtelmeivel, elsajátítottam az oltás tudományát. A gyűjteményem vegyes. Általában a kis termetű fajokat részesítem előnyben. Nagy kedvenceim a Turbinicarpusok, Mammillariak és Rebutiak.

Kaktuszaimat nyáron fóliasátorban és oldalt nyitott asztalokon tartom. Télen a spájzban és a garázsban pihennek a növényeim. Jövőbeni terveim között szerepel egy üvegház megépítése, ahol a növényeknek még jobb körülményeket tudnék biztosítani.